Adevărata poveste a Nașterii Mântuitorului

 

Fecioara Maria și dreptul Iosif

Și acum, dragii moșului, să vă spun o poveste…, dar una adevărată!

Se spune că odată, acum mai bine de 2 000 de ani, trăia o familie onorabilă în cetatea Nazaretului din Galileea, Iosif din familia împăratului David și Maria, logodnica sa. Iosif avea un atelier de tâmplărie. Trăiau bine, în bună înțelegere și pacea domnea în casa lor.

Într-o bună zi în casa lor s-a coborât un înger din ceruri și i-a spus Mariei: „Plecăciune ție,

Îngerul Gavril stă de vorbă cu Fecioara Maria

căreia ți s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei!”. Auzind vocea îngerului, Maria  s-a speriat și nu știa ce înseamnă aceste cuvinte. Ca și când ar fi auzit gândurile sale, îngerul Gavril continuă: „Nu te teme, Marie; căci ai căpătat îndurare înaintea lui Dumnezeu. Și iată că vei rămâne însărcinată și vei naște un fiu căruia Îi vei pune numele Iisus. El va fi mare și va fi chemat Fiul Celui Preaînalt; și Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al tatălui Său David. Va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit.” Sfânta Fecioară, care nu cuteza nici să-și ridice privirile din pământ, a întrebat cu sfială: „Cum se va face lucrul acesta, fiindcă eu sunt fecioară?”. Îngerul i-a explicat că Duhul Sfânt se va pogorî peste ea și puterea Celui Preaînalt o va umbri. Ca semn că ceea ce spune este adevărat, îngerul i-a făcut cunoscut că Elisaveta, rudenia ei, a rămas însărcinată la bătrânețe. Aflând că Maria este însărcinată, Iosif, care era un om neprihănit, a vrut s-o lase pe ascuns. Numai că Îngerul Gavril i-a spus în vis că pruncul din pântecele femeii este de la Duhul Sfânt, iar Iosif s-a liniștit. Maria s-a dus la Elisaveta în vizită, probabil ca să se convingă de adevărul cuvintelor îngerului. De cum a intrat în casă, pruncul din pântecele Elisavetei a săltat de bucurie. Sfânta fecioară a locuit împreună cu rudenia sa cam trei luni.

Sfântul Ioan Botezătorul, înaintemergătorul Domnului

Apoi a plecat acasă iar Elisaveta a născut pe Ioan Botezătorul, înaintemergătorul lui Iisus. În vremea aceea, împăratul Cezar Augustus a poruncit să se facă un recensământ al populației, fiecare om trebuind să se ducă în cetatea în care s-a născut ca să se înscrie. Astfel, dreptul Iosif a luat pe Maria, care era însărcinată, și a plecat către Betleem. Și iată-i ajunși! După un drum atât de lung, obosiți, aveau nevoie să se odihnească. Dar mai mult decât atât, aveau nevoie de un loc unde Maria să nască, pentru că-i sosise sorocul. Au bătut la o ușă și nu au fost primiți. Nici la a doua, nici la a treia, nici la a… Până când au poposit la un han unde proprietarul

Steaua din Betleem

i-a „cazat” într-un staul, pentru că în casă nu mai era loc pentru ei. Și iată că, într-o noapte, Fecioara Maria a născut pe Fiul ei cel Întâi Născut: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. De cum s-a născut Iisus, o stea a răsărit pe cer. Dar nu era o stea obișnuită. Era o stea ale cărei raze arătau exact locul unde S-a născut Mântuitorul.

 

Păstor

După nașterea Sa un înger s-a arătat unor păstori care erau cu oile pe câmp vestindu-le că în cetatea lui David li s-a născut un Mântuitor care este Hristos, Domnul. O ceată de îngeri li s-a arătat și toți cântau: „Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte și pace pe pământ între oamenii plăcuți Lui.” Păstorii s-au dus să se închine și au găsit totul așa cum li se spusese: pe Sfânta Fecioară, dreptul Iosif și Pruncul culcat într-o iesle, pe paie. După ce L-au văzut și I s-au închinat, au istorisit tot ce li se spusese despre Prunc, apoi au plecat lăudând pe Dumnezeu.

Iisus, Păstorul suprem

Tot în vreme aceea, steaua care răsărise deasupra staulului a fost văzută de trei magi care

Cei trei magi în drum spre Ierusalim, călăuziți de stea

au pornit numaidecât către Ierusalim. Ajunși la Irod împărat, întrebară unde este Împăratul iudeilor cel de curând născut. Tulburat, acesta i-a întrebat pe preoții cei mai de seamă și pe cărturari și a aflat că Mesia trebuia să se nască în Betleem. De la magi a aflat vremea când se arătase steaua și i-a trimis la Betleem, rugându-i ca la întoarcere să dea din nou pe la el și să-i povestească despre Isus ca să meargă și el să se închine. Numai că Dumnezeu cunoștea gândurile ascunse ale inimii sale. Magii, ajunși la ieslea în care Iisus se născuse, s-au închinat cu darurile pe care le aduseseră: aur, smirnă și tămâie. Apoi, la întoarcere, magii au fost călăuziți pe un drum diferit față de cel pe care veniseră, în așa fel încât nu au mai dat pe la Irod.

Văzând că a fost înșelat, temându-se ca nu cumva Pruncul de curând născut să-i ia tronul când se va face mare, Irod a dat poruncă aspră să fie omorâți toți pruncii de parte bărbătească de la doi ani în jos. Însă un înger i s-a arătat în vis lui Iosif făcându-i cunoscute planurile lui Irod și spunându-i să plece cu Maria și cu Iisus în Egipt.

Zis și făcut. Și iată-i din nou într-o călătorie lungă și grea. Ajunși în țara Egiptului, au stat acolo până când au primit vestea morții lui Irod.

Și iaca așa a fost nașterea lui Isus, cu patimă și cu durere mare.

Textele biblice în care se regăsesc lucrurile povestite aici sunt:

1) Matei 1: 18-2: 23;

2) Luca 1: 26-2: 20.

Anunțuri

Despre Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 44 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie
Acest articol a fost publicat în religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Adevărata poveste a Nașterii Mântuitorului

  1. Zoe Radu zice:

    ,,Bucurati-va totdeauna in Domnul! Iarasi zic:Bucurati-va!”
    Filipeni 4:4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s