EVALUAREA ȘI DISEMINAREA PARTENERIATULUI CU BISERICA PE ANUL ȘCOLAR 2014-2015

Astăzi, 10.06.2015, am evaluat activitățile efectuate în cadrul parteneriatului avut cu biserica.
20150610_093815 20150610_093827 20150610_093834 20150610_093836 20150610_093844 20150610_093853 20150610_093900 20150610_102431 20150610_102440
 
RAPORT
asupra activităților care au avut loc în cadrul parteneriatului încheiat între Grădinița cu Program Normal și Școala Primară nr. 1 Siliștea, pe de o parte, și Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Siliștea, pe de altă parte, intitulat „Lăsați copiii să vină la Mine…”
 
„Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit și le-a zis: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu.” (Marcu 10, 14)
De multe ori, absorbiți de activitățile noastre zilnice, uităm să lăsăm copiilor noștri moștenirea credinței creștine pe care Dumnezeu a semănat-o în inima fiecăruia dintre noi. Mai mult decât atât, chiar noi uităm de foarte multe ori că suntem ființe create de Dumnezeu. După ce Dumnezeu a creat lumea cu tot ceea ce este pe ea, într-a șasea zi a creației Dumnezeu a luat un pumn de țărână și a spus: „Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul.” (Facerea 1, 26). Spunând acestea, El a modelat un frumos chip de om, primul om de pe întreg Pământul. Așadar, dacă toate celelalte viețuitoare au fost create doar la porunca lui Dumnezeu, omul a fost modelat chiar de mâinile Sale. Iată de ce omul este cea mai prețioasă și mai gingașă de pe pământ! Problema este că, la puțin timp după ce a fost creat și după ce i-a fost dată spre îngrijire grădina Edenului, odată cu căderea în păcat, omul s-a îndepărtat de Dumnezeu. Important este, însă, faptul că Dumnezeu nu S-a îndepărtat niciodată de făptura pe care a modelat-o cu mâinile Sale. Copiii noștri sunt, cu siguranță, cea mai mare comoară pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o pe acest pământ. Însă darul acesta ne-a fost lăsat doar într-un fel de custodie, adică noi trebuie doar să ne îngrijim de educația și de sufletul lor, restul este atributul lui Dumnezeu. Într-o lume tot mai secularizată, într-o lume tot mai atee, într-o lume în care alte religii își fac loc din ce în ce mai mult (de exemplu islamul), noi, ca și creștini, trebuie să facem front comun și să asigurăm copiilor noștri o educație creștină corespunzătoare, știind că atâta vreme cât sunt mici sunt în responsabilitatea noastră, adică suntem direct răspunzători de soarta lor viitoare.
Aceasta a fost motivația pentru care ne-am gândit să încheiem acest parteneriat între Grădinița cu Program Normal și Școala Primară nr. 1 Siliștea, pe de-o parte, și Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din aceeași localitate, pe de altă parte. În cadrul proiectului ne-am planificat activități diverse prin care să putem atrage atât copiii, cât și părinții, către valorile creștinismului promova de Sfinții Apostoli încă de la începuturile Bisericii. Necesitatea educației creștine pornește încă din sânul familiei, de aceea este necesar ca și părinții să cunoască preceptele biblice după care să le călăuzească drumul copiilor în viață. De cele mai multe ori, abaterile tinerilor și faptele lor antisociale sunt rezultatele unei educații defectuoase sau chiar absenței oricărei educații în familie. Solomon, în cartea Proverbelor, spune: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea.” (Pilde 22, 6) „Cine cruță toiagul său își urăște copilul, iar cel care îl iubește îl ceartă la vreme.” (Pilde 13, 24) „Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții.” (Pilde 23, 13-14). Așadar, cine ține la viața copilului său și dorește o educație corectă pentru el, trebuie să-l educe în temere și ascultare de Dumnezeu.
Prima activitate pe care am desfășurat-o în cadrul acestui parteneriat a avut loc în luna septembrie 2014 și a avut ca temă propunerea de prelungire a parteneriatului „Lăsați copiii să vină la Mine…”. S-a desfășurat sub forma unei mese rotunde unde au participat părinții, copiii, părintele paroh Bădica Ioan și domnul cadrele didactice. Activitatea s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă, caldă și prietenească. Mai întâi, domnul învățător Puchea Dorel a mulțumit părinților, preotului și colegelor pentru prezență, după care a prezentat câteva aspecte legate de parteneriatul care la acea oră era doar în fază de proiect. A pus accent pe necesitatea unei educații corecte, în spirit civic, a elevilor, scoțând în evidență faptul că este absolut necesar ca între școală, biserică și părinți să existe o relație strânsă pentru asigurarea unei educații corecte din punct de vedere moral-religios, mai ales că în zilele noastre tentațiile sunt foarte multe, la tot pasul. După ce a prezentat în ordine activitățile care aveau să se desfășoare, conform calendarului, a dat cuvântul părintelui Bădica Ioan, care, după un cuvânt de bun găsit, s-a arătat disponibil să colaboreze cu școala și cu părinții, spre binele copiilor. A afirmat că este importantă asigurarea unei educații religioase corespunzătoare pentru copii în educarea lor în spirit civic, pentru viață și pentru viitor, după care și-a manifestat dorința de a duce la bun sfârșit prezentul parteneriat, în colaborare cu cadrele didactice și cu părinții, ceea ce s-a și întâmplat, după cum se poate constata. Trecându-se la discuții, părinții, la rândul lor, s-au arătat disponibili pentru colaborare în cadrul acestui parteneriat, manifestându-și bucuria în acest sens. Astfel, proiectul de parteneriat „Lăsați copiii să vină la Mine…” a devenit parteneriat cu același titlu, urmând să fie semnat și parafat de către părintele Bădica Ioan din partea Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ierarh Nicolae” din Siliștea, pe de o parte, și de către toate cadrele didactice partenere și domnul profesor Ivan Tudor, pe de altă parte, din partea Școlii Gimnaziale nr. 1 Valea Argovei. Parteneriatul a fost valabil până la sfârșitul acestui an școlar, urmând, dacă se crede necesar, continuarea lui și în anul școlar următor.
Următoarea activitate a avut loc în data de 27 octombrie 2014. Sub titlul „Sărbători ale ortodoxiei: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor”, Grădinița cu Program Normal Siliștea și Școala Primară nr. 1 Siliștea, împreună cu o parte din părinți, a efectuat o vizită la biserica din sat. Am fost primiți cu căldură și deosebită bucurie de către părintele Bădica și enoriașii participanți la slujbă. Am asistat împreună cu copiii la toată slujba, până la sfârșit. Pe tot parcursul vizitei s-au făcut fotografii care sunt utilizate astăzi în cadrul activității de evaluare a parteneriatului. Cadrele didactice au mulțumit părintelui pentru găzduire și au făcut cunoscut faptul că în perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun doresc să fie co-organizatorii unui miniconcert de colinde în biserică intitulat „Când fost-a prunc născut Iisus”, dar și să meargă la colindat pe la gospodarii din sat împreună cu copiii.
În data de 22.11.2014, în cadrul activității intitulate „Monumente ale ortodoxiei călărășene”, am efectuat o vizită la două mănăstiri din satul Coslogeni, comuna Dichiseni: Schitul „Izvorul Tămăduirii” și Mănăstirea „Sfânta Treime-Libertatea”. Scopul vizitei a fost acela de a îi apropia pe copii mai mult de Dumnezeu și de a cunoaște monumente ale ortodoxiei călărășene.
La activitate au participat 46 de elevi din clasa pregătitoare, clasele I-IV de la Școala Primară nr. 1 Siliștea, domnul prof. înv. primar Puchea Dorel, d-ra educ. Oprea Liliana, d-ra prof. Roșu Cristina, pr. Cotu Emil-Călin (profesor de religie) și o parte dintre părinți. Părintele paroh Bădica Ioan a declinat participarea, motivând că trebuie să meargă la un parastas a unei rude foarte apropiate.
Înainte de îmbarcarea în autocar domnul prof. Puchea Dorel le-a făcut ultimul instructaj copiilor, după care copiii, cadrele didactice și părinții s-au îmbarcat în autocar. Plecarea a avut loc la ora 8:00. Pe drum toți participanții s-au comportat civilizat, fiecare rămânând la locul său și discutând civilizat și pe un ton potrivit cu partenerii de drum.
Ajunși la mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, participanții au coborât din autocar, și, într-o atmosferă de pioșenie, au intrat mai întâi ân biserica mănăstirii, unde au găsit preoții în timpul slujbei, precum și câțiva credincioși. Am asistat la slujbă până la final. Pe parcursul slujbei s-au făcut fotografii în interiorul bisericii. De asemenea, după slujbă s-au făcut fotografii în fața bisericii. Fotografiile vor fi folosite la evaluarea parteneriatului de la finalul anului școlar. După aceea am vizitat dependințele mănăstirii, constatând că este foarte bine administrată și îngrijită. Copiii și adulții și-au putut cumpăra suveniruri de la magazinul mănăstirii. Ceea ce ne-a atras atenția în mod deosebit a fost crucea de leac care se găsește la această mănăstire, într-o dependință din apropierea intrării. Am mulțumit preotului care a reprezentat mănăstirea, după care ne-am continuat călătoria până la mănăstirea „Sfânta Treime – Libertatea” din aceeași localitate.
Ajunși la această mănăstire după terminarea slujbei, am fost întâmpinați de stareț într-o atmosferă de bucurie, dar mai ales de smerenie. Am intrat în biserica mănăstirii. După ce copiii au fost împărtășiți de către părintele stareț, acesta le-a vorbit copiilor despre viața monahală și despre apropierea de Dumnezeu, ascultarea de părinții naturali și duhovnicești (preotul și nașul), de profesori pentru a deveni oameni de nădejde ai societății. Am vizitat incinta mănăstirii, rămânând foarte plăcut surprinși de felul cum arată și de cât de bine este administrată și îngrijită. De asemenea, copiii și-au putut cumpăra și de aici suveniruri de la magazinul mănăstirii, după care ne-am îmbarcat în autocar, așezându-ne fiecare pe locul său.
Pe drumul de întoarcere ne-am oprit în parcul central din Călărași unde copiii s-au putut distra aproximativ o oră. Apoi ne-am continuat drumul către casă, pe parcursul căruia, la fel ca la venire, toți participanții la excursie s-au comportat civilizat, au stat pe locurile lor și au vorbit pe un ton normal. Ajunși în siguranță în poarta școlii, copiii s-au deplasat spre casele lor, vizibil încântați de activitatea la care au participat.
Tot pentru luna noiembrie ne propusesem o vizită la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae Valea Presnei. Din păcate, nu am reușit să facem acest lucru din cauza vremii și a lipsei mijlocului de transport, așa că am amânat-o pentru primăvară. Nici în primăvară nu am reușit acest lucru, tot din cauză că mijloacele de transport școlar au fost ocupate. Nu am renunțat la idee, așa că ne propunem să facem lucrul acesta în toamnă, poate în luna octombrie.
În luna decembrie clasa pregătitoare și clasa I, împreună cu părintele paroh Bădica Ioan, au efectuat o activitate de colinde pe la casele tuturor părinților, sub titlul „Când fost-a prunc micuț Iisus”.
Următoarea activitate planificată a avut ca temă sărbătoarea Botezului Domnului și a constat în asistarea copiilor, însoțiți de cadrele didactice și de părinți, la sărbătoarea sfințirii apelor. Activitatea a avut loc pe 6 ianuarie 2015.
În jurul orei 9,00, adunați cu toții, preșcolari și școlari, am plecat spre biserică. Ajunși la biserică, am participat la toată slujba, încheiată cu sfințirea apelor. Copiii au fost fascinați și au asistat în liniște.
După încheierea slujbei, am ieșit afară și am asistat la botezul cailor, un alt moment fascinant. După aceasta elevii claselor pregătitoare și I au pătruns din nou în biserică, unde i-au cântat „Mulți ani trăiască!” părintelui paroh Bădica Ioan, cu prilejul proximei zile onomastice a părintelui (Sf. Ion). Atmosfera a fost una destinsă și emoționantă.
Din păcate, următoarele activități nu am mai reușit să le facem, din diferite motive. Prima activitate planificată pentru semestrul al doilea, programată pentru luna februarie, ar fi trebuit să fie un concurs de poezie creștină cu titlul „Veniți, creștini, la rugăciune!”, dar nu s-a putut desfășura din cauza vremii nefavorabile.
A doua activitate, intitulată „Ce înseamnă Postul Mare pentru creștini”, programată pentru luna martie, nu a putut avea loc din cauza faptului că domnul învățător Puchea Dorel a avut pe 27 martie inspecția specială pentru gradul II și nu s-a putut ocupa de acest lucru.
Activitatea care ar fi trebuit să aibă loc în luna aprilie s-a numit „Hristos a înviat!” și ar fi trebuit să constea într-o vizită la biserica din sat. Nu s-a concretizat nici această activitate, din cauză că am luat vacanța de Paște un pic mai devreme.
Pe luna mai aveam programată o vizită la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Radu Negru, lângă Călărași, dar, din păcate, nici acest lucru nu s-a putut concretiza deoarece în săptămâna de Școala Altfel am efectuat o excursie la Grădina Zoologică și la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” și am considerat că ar fi o cheltuială în plus pentru părinți.
Ultima activitate este cea de astăzi și constă în evaluarea activităților propuse în cadrul acestui parteneriat.
Considerăm că, atât cât a ținut de noi, cadrele didactice și reprezentanții Bisericii, ne-am făcut datoria cu prisosință. Sigur că totdeauna este loc de mai bine! De aceea credem că este benefic, atât pentru preșcolarii și elevii care rămân aici, cât și pentru cei care vor merge în clasa a V-a la Valea Argovei să continuăm acest parteneriat și în toamnă. De aceea vă propunem continuarea parteneriatului și pentru anul școlar 2015-2016 și ne gândim ca anul viitor activitățile pe care ni le vom propune să aibă ca temă principală dărnicia creștinului. Dorim, de asemenea, ca activitățile pe care nu le-am putut efectua în acest an școlar să le reprogramăm pentru anul școlar viitor.
Concluzionând, considerăm că activitățile propuse, deși nu au putut fi realizate în totalitate, au antrenat părinții și copiii în scopul unei educații creștine solide și de lungă durată.
Anunțuri

Despre Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 44 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie
Acest articol a fost publicat în parteneriate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s